Ahir, l'àvia em va telefonar al matí. «Pati, et truco perquè sé que te l'apreciaves molt. Quin greu. Ho he sabut de matinada i m'ha fet molta llàstima. El carrer en va ple. Tothom el coneixia i només en diuen coses bones. Ja sé que això no és cap consol, però la família pot estar orgullosa perquè, parlis amb qui parlis, al carrer tot són paraules boniques». Jo me l'escoltava amb aquell nus a la gola que t'emmudeix quan la impotència és més gran que tu.
Catalunya el plora perquè era un bon home i perquè, encara que no hi haguessis coincidit més enllà de veure'l en algun acte públic, en Carles era com de casa. Tenia aquell parlar planer i natural, aquell posat amable i aquell to tan divertit que el convertia en el candidat perfecte per a ser el teu millor amic.
Com a periodista, he de confessar que un dels meus anhels secrets –d'aquells que només dius en veu molt baixa quan bufes una pestanya que t'ha caigut o apagues les espelmes del pastís–, era arribar a treballar algun dia per a ell. Ningú comunicava com en Capde, ningú t'atrapava com ell i ningú entrellaçava les paraules amb tanta subtilesa com ell.
Com a ciutadana, igual que les veïnes de l'àvia, només li puc retreure que ens hagi deixat tan prematurament. Tots ens hem quedat una mica orfes. Jo em quedo amb el missatge de la dedicatòria del seu darrer llibre, que em va fer vessar una llàgrima el dia que la va escriure, i que avui em fa plorar a llàgrima viva: «Visca els llibres i sobretot visca la vida! Salut i bon humor! CAPDE».
Si, era com de casa. Sense conèixer l, l'estimavem. Hem plorat a llàgrima viva, però el millor homenatge que li podem fer és viure amb humor i no deixar - no arrossegar per el desànim. LA setmana passada, amb un company de feina i de batalles diàries,l' haviem batejat com a disapointing week per com ens estaven decebent una sèrie de persones i actuacions en l àmbit laboral. Dimarts, que em va venir a veure per explicar-me la ultima perleta decebedora, vam recordar aquell article de'n Capde en que donava les gràcies a tota la gent que li havia posat pals a les rodes i li deia que no se'n sortiria. Hi posarem hores de feina, tenacitat i mirarem d'amanir - ho amb humor. I ens en sortirem. Una abraçada
ResponEliminaTens tota la raó, Núria.
Elimina