divendres, 2 de març del 2012

L'ILLA DE LES MIL DELÍCIES

Una de les particularitats dels mercats urbans és que ocupen una illa sencera de cases, de manera que tenen diversos accessos o sortides, i això et permet entrar-hi per un extrem, travessar-lo, i abandonar-lo per la punta oposada. Fer-ho, visitar un mercat encara que no hi hagis de comprar res, encara que només sigui per fer drecera, és una de les coses més gratificants que es poden fer a la ciutat. L'experiència pot, literalment, canviar-te el dia.

Quan t'hi passeges, sobretot si hi estàs de pas, si camines pausadament, pots assaborir totes i cadascuna de les delícies que amaga un mercat.


Passes de la grisor monòtona de l'asfalt, al color en estat pur. De l'olor de benzina, a totes les aromes del món. De la fressa metàl·lica dels carrers, al xivarri i batibull de venedors i compradors. Sorprenentment, el dels mercats és un rebombori agradable: "una cueta de rap, reina?, mira que avui la tinc a preu regalat!", "a quant va la vedella?", "són tres amb cinquanta-nou, preciosa, barato, barato!"... Centenars de veus enèrgiques que s'entrellacen les unes amb les altres i que vas caçant a l'aire, una frase d'aquí, una resposta d'allà, mentre l'assortit de les fruites i verdures estratègicament col·locades et captiva la mirada. Entre tant, les aromes, gairebé fragàncies, et transporten a d'altres instants viscuts tenyits d'aquella mateixa olor i et recorden totes les coses boniques que té la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada