dijous, 4 d’abril del 2013

LA MILLOR MEDECINA

Poques vegades et sents tan vulnerable com en un quiròfan. Hi fa un fred extrem. Tant, que no saps si tremoles per les temperatures gèlides o pels nervis que comporta trobar-te, nua i absolutament desprotegida, a les mans d'una sèrie de professionals que, tot i que faran la seva feina de la millor manera possible, no els havies vist mai abans i, amb sort, no els tornaràs a veure més.

El verd presideix l'espai. Suposo que és estratègic, per allò que el verd és el color de l'esperança, no? La perspectiva que tens en tot moment és de contrapicat: tu estàs estirada al llit i totes les persones que s'apropen a parlar-te estan de peu i et miren des de dalt. Gairebé no els distingeixes els rostres, perquè duen barret i mascareta, però ells es presenten, et diuen el nom i quin és el paper que desenvoluparan durant la intervenció.

Ni el Valium 5 de sota de la llengua, ni totes les atencions del personal, ni tampoc els esforços que fas tu per intentar conservar la calma aconsegueixen evitar uns nervis que només s'esvairan quan l'anestèsia faci el seu efecte. Per això el teu gran aliat és l'anestesista. Si més no, d'ell o ella dependrà que l'estona que passis al quiròfan sigui més o menys agradable. Porto unes quantes operacions a les espatlles i us puc assegurar que hi ha moltes formes de subministrar l'anestèsia. Tanmateix, has de procurar ser agraït amb tots i cadascun dels membres de l'equip mèdic de la sala perquè, de fet, ells són adorables i atents, almenys jo sempre he tingut la sort de trobar-me amb professionals absolutamnet amables.


 

Per important o menor que sigui la cirurgia, el millor moment de tots és, sens dubte, quan escoltes una veueta dolça que primer ve de lluny i poc a poc es va apropant i et diu: "hola, Patrícia, ja estem, ja hem acabat, ara estaràs una estona a reanimació i quan l'efecte de l'anestèsia hagi marxat del tot, et deixarem veure la teva família". 

No crec que mai com aleshores desitgis amb tanta intensitat veure la persona que és a l'altra banda del quiròfan esperant per recordar-te que el pitjor ja ha passat. El seu somriure còmplice i la seva mirada tendra seran la millor de les medecines i el primer pas per a una bona recuperació.






2 comentaris:

  1. Cierto como la vida misma...

    ResponElimina
  2. La roba a quiròfan és verda perquè és color que fa menys cridaner el vermell de la sang. Bona recuperació!!

    ResponElimina